ISTORIC - COLEGIUL NAŢIONAL "GHEORGHE MUNTEANU-MURGOCI"
COLEGIUL NAŢIONAL "GHEORGHE MUNTEANU-MURGOCI" are o existenţă de peste un secol şi s-a afirmat de-a lungul timpului ca o adevarată citadelă a învăţământului brăilean.
- Nucleul său l-a constituit prima şcoală secundară de fete din Brăila, fondată la 1 septembrie 1919. Deschiderea festivă a cursurilor acestei școli a avut loc la 20 octombrie 1919 cu trei clase şi 133 de eleve. Şcoala funcţiona atunci într-un local închiriat de Primăria oraşului Brăila, situat pe bulevardul Al. I. Cuza la nr. 273.
- În 1922 Comitetul Şcolar a cumpărat de la Primărie clădirea Comandamentului Regimentului II Grăniceri cu suma de 1.000.000 lei din care a achitat imediat suma de 400.000, iar restul sumei a fost donată de Primărie la 18 septembrie 1923.
- La 30 octombrie 1922 şcoala s-a mutat în localul său propriu. În 1923 a absolvit cursurile, prima promoţie iar 192 de absolvente au susţinut pentru prima dată examen de bacalaureat. Curând dupa înfiinţare şcoala s-a extins creându-şi anexele necesare: bibliotecă, muzeu, laboratoare, internat şi cantină.
- Un moment important în viaţa şcolii a fost marcat de transformarea sa în liceu de fete de tip E, începând cu anul 1929. Aceasta era recunoaşterea faptului că reuşise să se impună ca un puternic aşezământ de cultură românească şi de educaţie sănătoasă, capabil să creeze adevarate personalităţi, prezente în viaţa economică şi socio-culturală a zonei țării.
- În 1929, în şcoală a fost fondată Societatea de lectură, devenită în 1933 Societatea literară. Tradiţia a fost continuată după 1954 de Cercul literar Mihai Eminescu condus de prodesoara Lica Paulescu.
- Instituţia a funcţionat ca şcoală de fete până în 1956, când în urma mixtării învăţământului secudar a devenit şcoală mixtă. Numele LICEUL TERORETIC "GHEORGHE MUNTEANU-MURGOCI", a fost adoptat în cadru festiv, în anul 1971, în semn de preţuire pentru cei ale cărui începuturi de viaţă şi muncă se leagă de Brăila.
- La 19 septembrie 2000 se aprobă denumirea de COLEGIUL NAŢIONAL "GHEORGHE MUNTEANU-MURGOCI".
- De la începuturile sale şi până astăzi, şcoala a dat peste 80 de promoţii, având de-a lungul timpului pierderi nesemnificative.